Manualen till HÄLSA

 

Nu är den här, hösten, nya-friska-tag-tiden som faktiskt är en höjdpunkt i människors motivation till att leva en sundare livsstil. Det är väl bra? Det är en otrolig möjlighet att sikta in sig på en hållbar sund livsstil som faktiskt inte slutar fungera efter en stund. Så hur gör man då? Här kommer ett gäng tips från mig: 


 

Nu är den här, hösten, nya-friska-tag-tiden som faktiskt är en höjdpunkt i människors motivation till att leva en sundare livsstil. Det är väl bra? Det är en otrolig möjlighet att sikta in sig på en hållbar sund livsstil som faktiskt inte slutar fungera efter en stund. Så hur gör man då? Här kommer ett gäng tips från mig: 


12052560_10207673296169344_3494679295211290776_o_1.jpg

( Bild från en av träningshälgerna jag håller i tillsammans med Swecamp runt om i Sverige. Skellefteå och Lidköping sker i september. Ses vi?)


1: Börja lugnt. 

 

Att gå ut för hårt är en vanlig miss vi människor gör. Bokar in träning flera dagar i veckan, sätter tuffa förbud i kosthållningen och liksom pressar in oss i ett schema som är lika tight som för små jeans. Öka träningsnivån försiktigt och använd gruppträning till pepp och gemenskap. Hoppa inte på en hård diet utan var nyfiken på hur du kan forma dagens måltider för att skapa de resultat du vill ha. 

 

2: Unna dig att vara nybörjare. 

 

Tänk så här: När du kanske skaffar ett nytt gymkort eller startar en träning som du är ovan med så finns det människor som jobbar för att hjälpa och lära dig det du vill utvecklas i. Har man inställningen om att man redan ska vara tränad eller kunna koreografier när du startar din träningssatsning så kommer prestationsångesten att förstöra för dig. Det är okej att inte kunna, det är meningen att personalen ska lära dig och DU är kund som köper denna tjänst. Instruktörer, PTs och gym jobbar för att lära dig, det är deras uppgift. Så, våga vara nybörjare och ta för dig av alla verktyg som kan hjälpa dig på vägen. 

 

3: Promenader! 

 

Gå en promenad varje dag. Det spelar ingen roll om den är 15 eller 60 minuter, den kommer att ge dig så mycket effekt. Kroppen gillar verkligen att vandra då man sett att det ger både positiva effekter psykiskt och fysiskt. Så här tränar du bokstavligt talat både kropp och knopp. Snacka om att ta två flugor i en smäll! Motivationsträning är en grund i att skapa en vana. 

 

4: Ha ett mål i din träning. 

 

Hjärnan arbetar hundra gånger bättre med ett mål, alltid. Så våga sätt ett mål med din träning och med mål menar jag ett utförande av kroppen. Springa 3 km? Lyfta kroppsvikten i marklyft? Kunna stå på händer? Kunna hoppa jämfota upp på en box? Kunna göra en kullerbytta? En chins? 10 armhävningar? 

 

Det fina med att sätta ett sådant här mål är att det alltid krävs att du tänker på helheten. Om du vill kunna springa obehindrat och njutningsfullt i 3 kilometer så handlar det om att konditionsträna, teknikträna, stärka och få i sig tillräckligt med energi. Med sådana här mål minskar också risken för galen bantning och andra mindre bekväma aktiviteter. 

 

5: Våga samla kunskap om ditt beteende. 

 

  •  Jag tappar motivationen så lätt! 

Är det verkligen så? Tänk om det skulle vara så att du tröttnar för att du faktiskt lär dig och hjärnan signalerar att den har tråkigt? Tänk om det bara är lite variation som ska till? 

  •  Jag hatar spinning, löpning och gymträning! 

Men varför envisas du med spinningpass, löpning och hantlar då? Det finns träningsformer för alla. Kanske du skulle tycka karate är roligt? Eller Yoga? Kanske dans eller crossfit hade varit kul? Det finns föreningar och gym som erbjuder massor av spännande saker så ut och leta efter den träningsform som just DU tycker är kul. Alla behöver inte löpa eller lyfta skrot. 

 

Kroppen gillar rörelse och hjärnan gillar att ha skoj. Kombinera detta och du får en helt okej träningsnivå i din vardag som kommer att hålla dig frisk och pigg. Lycka till! 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.