Snygg och frisk med kosten!

Minska känslan av att vara svullen, känna sig uppblåst, vattenfylld och ”körig” i magen. Vi går runt med så mycket onödig känsla av obekväma tillstånd. En stor del i de där också förklarliga tillstånd som människan lärt sig att leva med går att lösa genom att tänka på vad du stoppar i dig genom din kosthållning. 


Minska känslan av att vara svullen, känna sig uppblåst, vattenfylld och ”körig” i magen. Vi går runt med så mycket onödig känsla av obekväma tillstånd. En stor del i de där också förklarliga tillstånd som människan lärt sig att leva med går att lösa genom att tänka på vad du stoppar i dig genom din kosthållning. 


Men VAD ska jag äta då? Ja, detta är ju den stora härliga frågan som alla vill ha ett universellt svar på såklart. Det finns det inte såklart men det finns vägar där du kan knåpa ihop en stil som passar dig. 

14890589_10209367533483562_2873350812644758699_o.jpg

 

Om du känner igen dig i symptomen ovanför och inte har någon förklaring genom att ha gått till läkare (för lider du av dessa symptom så är det en signal på att du ska göra en hälsoundersökning först och främst så klart). Har du ingen konstaterad allergi till något födoämne eller överkänslighet så tillhör du en ganska stor grupp av människor som kan få hjälp genom att lägga om sin kost. Det är inte jätte härligt att gå runt med obehag i kroppen.

 

Det här är mina erfarenheter och tankar och eftersom att det är min blogg så skriver jag ner en rad tips här nedanför som har hjälpt mig och människor jag guidat. Testa gärna ett tag och se efter själv! 

 

Känsla av att vara svullen / uppblåst

 

Alla förändringar kräver lite kunskap i grunden och just den här känslan av att vara svullen och uppblåst kan komma av att det är mör mycket blandning av livsmedel i varje måltid. 

 

1: Testa att slopa sås ett tag.

 

Vi är vana att götta upp oss med husmanskost och langar upp potatis, kött, sylt och sås i en stor portion på tallriken. När denna blandning kommer ner i magsäcken så får ”gubbarna där nere” ganska mycket att jobba med. Inte helt obekant infinner sig den vanliga känslan av matkoma efter en sådan måltid. Nått vi lärt oss att tycka är ganska skönt. Vilket det inte alls är om vi tänker efter lite. Viljan att knäppa upp byxorna för att magen spänner mot dem, känslan av att få sucka för att få ut ord och stånk och stön när vi reser oss. Nej, det är inget skönt tillstånd, inte alls. Så testa att slopa såsen, ta lite mindre porton och leta istället efter känslan att vara nylagad efter ett mål mat, inte matkoma. 

 

2: En tredjedel av tallriken ska vara grönsaker. 

 

Jag kan inte nog förklara min kärlek till grönsaker. Dessa små skapelser som är fullproppade men vitaminer och mineraler. Jag brukar beskriva detta som själva ”trimmet” i kosthållningen. Detta måltidsinnehåll är själva guldkanten på tallriken och hjälper hela matsmältningsprocessen att fungerar ordentligt. Transport, nedbrytning och tarmjobb blir enklare för kroppen om man bjuder in grönsaker i middagen och lunchen. 

 14409526_10209019650506705_4290620483339173350_o.jpg

 

3: Pröva att uteslut rött kött ett tag eller minska till två ggr. i veckan. 

 

Mycket kött kan vara svårt för kroppen att ta hand om och let´s face it, idag är det inte svårt att få i sig för mycket kött. Lunch och middag kan med en vanlig inställning inte vara helt komplett utan kött på tallriken och skinkan på mackan är ett måste. Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än runt 500 gram rött kött per vecka. Detta motsvarar ungefär 4 portioner tillagad köttmängd plus lite pålägg. Detta låter kanske lite för någon som äter kött dagligen men jag vill påminna att vi har otrolig tillgång i det vegetariska köket samt fisk och skaldjur är ju inte fy bubblan det heller. Det är spännande att släppa lös fantasin i köket! 

 

4: Bjud in grönsaker och frukt i varje måltid ( även mellis, frukost och kvällsmat )

Bär på gröten, äpplet till mellanmål, de ångkokta grönsakerna till fisken eller rårörda hallon i yoghurten. Med 1/2 – 2 dl frukt eller grönt till varje litet mål på dagen kommer du garanterat få i dig rekommendationerna av vitaminer och mineraler dagligen. Apelsinfiléer med riven mörk choklad till fredagsmyset är inte bara en delikatess, det är en boost för både själ och hjärta! 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.