M A T = Bränsle. SLUTA lek med ditt liv.

Vi såg det komma i form av löften till hälsa men det förklädda monstret gav inget annat än frätande syra ner i människors självkänsla. Maten blev ett hett debatterat ämne och rotade djupare ärr än vi anat. Det som skulle vara bränsle blev både ett älskat och fruktat fenomen. Jo, för kost är inte längre en fråga om att ge kroppen bränsle, kost har också blivit en faktor till mycket känslor som inte ens hör hemma i just den frågan. Skam, stress, tröst och vilsenhet. 

Mitt jobb har aldrig inneburit att tala om för människor vad de INTE ska äta. Visst fick vi i kostrådgivar-utbildningen lära oss vad våra kommande kunder ska undvika, men jag lärde mig ganska snabbt att förbud aldrig var hand i hand med kost. Röda markeringar, listor med förbjuden mat, skrämselpropaganda till socker, fett och kolhydrater, skapade en enda sak = stresspåslag. Varenda bulle blir en synd, skam över att ha avnjutit en god middag eller hatet mot chokladbiten skapar nämligen en kroppslig reaktion som föder mer sjukdomar än något annat = långvarig stress. Vår tids mörkaste skurk och något som gör oss sjukare än någonsin. Detta i samband med bränsle kan bli livsfarligt. Det lömska är att de snabbaste sätt att hamna fel i just denna situationen är så accepterat, nästan trendigt.

För mat kan vi lära oss hur vi ska tänka om. Det är när negativt tänkande kring detta skapar hinder i att välja rätt som de stora problemen kommer.

Maten är aldrig problemet, det tankarna kring den. Mat är bränsle.

Små vanliga samtal sätter de största blockeringarna i våra huvuden. Tänk då vad massmedia och predikande diet-gurus skapar med sina lovtal om just deras magiska diet. Vi har läst, hört och sett det. Från lockande många kilo ner i veckan till obegripliga vetenskapliga förklaringar till hur kroppens cellulära sammansättning ändras till stålmannen. Och vi älskar det! Bränsle blir en samhällsklass, en värdering på människor och ett aktuellt ämne att skrämmas med.

Man har lärt ut att viktnedgång är beviset på resultat. Tänker vi efter så är just en viktnedgång inte alls svårt att åstadkomma så det är egentligen ganska galet att det är där vi tittar så åtråvärt. En magsjuka, en rejäl influensa, en skilsmässa eller dagarna innan bokad tarmundersökning åstadkommer också en oanad hög förlust av kilon. Detta är ju inte alls lika eftertraktat men ger precis samma ”resultat”. Varför? Tuffa dieter är minst lika obehagliga? Många repar sig inte ens efter sin första och jojobantar hela sitt liv efter sitt första försök.

Vad jag menar med mitt sätt att jobba på, är att ta bort skuld kring mat, skuld kring den enskilda personen och gå till botten med vad det egentligen handlar om. Sen att lära sig använda både kost och motion som verktyg till en frisk och glad kropp. Sanningen är att även om du känner att maten skapat problem så kan jag med kärlek tala om för dig att så är inte fallet. Antingen har du använt maten som tröst eller så har du använt den som kontroll. Vad har skapat den tekniken? Det är jag nyfiken på.

Bränsle. Det finns ingen kost som skadar dig, ditt beteende kring den / med den gör det.

Överätning, inte känna mättnadskänsla, svält, sockerberoende, ångest och avsky är symptom på att du behöver något. Jag tycker att det är fantastiskt att kost både kan göra underverk med hälsan och i andra situationer döda oss. Godis, socker, alkohol och snabbmat varje dag kan bokstavligt talat ta vårt liv. Medan godis, socker, alkohol och snabbmat någon gång i bland kan förgylla det. Allt hänger på hur vi väljer att använda det.

Nej, ingen är dum i huvudet, svag eller en dålig människa. Jag vill förtydliga att det där inte hör hemma i detta tankesättet. Vad som format ett osunt tänk kring kost och träning är exakt det jag vill reda ut. Det finns lika många sådana historier som människor och det är därför jag älskar att jobba med det jag gör – att lista ut vad och hjälpa människor att bli fria från det som gör dem illa.

Det kan vara situationer som att ha vuxit upp med föräldrar som bantat hela tiden. Det kan vara ett begär av att ha kontroll någonstans, det kan vara att leta tröst och det kan vara att kräva ständig energi i ett liv av ständigt kaos. Problemet kan födas av att få höra att man inte duger, att säga till sig själv att man inte duger.

Jag tror inte på att göra kostscheman eller sätta förbud.

Jag vill att alla som är i dessa situationer ska kunna släppa lögnen i att de är dumma eller inte har ”vad som krävs”, och sen inse att de är offer för något som har klorna i dem – göra sig fria – och sen ta kontroll. För ingen förtjänar att behöva kriga med tunga känslor kring kost. Vi har blivit tilldelade ett gäng år här på jordklotet och behöver inse värdet i våra val.

Skönhet sitter i livsglädje, livsglädje föds av att tillgodose sina behov. Valen i det vi gör påverkar hela vårt liv och valen vi gör blir ALLTID bättre om vi gör dem av omtanke. Bränsle finns i tankar, kost och motion.

Millamind.com

Liknande inlägg:

Vågen, släng skiten och tänk känsla i stället.

Skolsköterska – Håll käften bara.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras