Dags för nödbromsen nu? Folkhälsa

Folkhälsa: Det kommer aldrig att spela någon roll hur fina träningskläder du har på dig, vilka välarbetade träningsprogram eller kostscheman du får tag i. Gör du det inte för att du i grunden vill dig själv väl, så kommer drivet att vilja förändra bara fortsätta. Det är där vi snubblar idag. Så, är det inte dags att dra i nödbromsen nu?

Vi får rapporter om ökade livsstilsrelaterade sjukdomar, stress, psykisk ohälsa och långt ner i åldrarna ser vi också att det kan bli för mycket för människor.

Ibland när jag dagdrömmer mig bort så blir jag nyfiken på vad som hade hänt om det satsades på tekniker i skolan där individer jobbar med egna mål ( under stöttning ), självkänsla och väckande av vilja att åstadkomma. Både för barn och vuxna så är det som att ett lock täpper till när vi hör ordet – måste –. Tänk om det istället kunde bli – jag vill –.

” Om jag bara lyckas med det där målet, DÅ , då blir jag lycklig ”

Ju mer jag dyker ner i kunskapen om vår mentala magi, ju mer ser jag hur mycket enklare saker skulle kunna vara för människan. Om jag säger till dig att din förändrings-resa blir både roligare och enklare, då du från början är positivt inställd. Vad säger du då?

Kanske har vi haft fel?

Jag vet inte men tänk om, tänk om vi haft lite fel karta de sista trettio åren då det gäller hälsa? Jag leker med tanken nu och funderar på om det kanske kan vara så att våra tankar om vad hälsa är, är radiostyrda av samhällets ideal? Några kommer att säga – kanske,  några kommer att säga nej, att vi är kloka och har egna viljor. Jag säger inte att vi är puckon utan jag säger mer så här: Tar vi tid till att fråga oss själva om det verkligen är våra egna drömmar, mål eller önskningar som vi följer.

Som den där enkla önskan om att gå ner de sista 10 eller 5 kilona. Rent ur hälsoaspekt så gör de där kilona ingen skillnad alls. Har du dålig kondition så är det inte några kilon som gör det utan brist på att röra kroppen lite snabbare än vanligt. Ändå så stirrar många sig blinda på en klädstorlek eller några mindre siffror på vågen. Ibland blir hela vardagen målad av det där egentligen inte alls stora målet. Det där inte stora målet som äter upp all energi till att njuta av vardagen. Långvarig stress är en av de största bovarna just nu.

Är alla som känner press i träningsvärlden sjuka?

Nej, absolut inte. Om något är obekvämt så betyder det inte att man är sjuk. Vad jag vill att fler ska känna är modet att våga övervinna rädsla. Att ha en tex. ortorexi betyder att man tvångsmässigt tränar överdrivet och har en osund koll på maten som åker ner i magen. Detta upptar den sjuka människans hela vakna tid och blir en tung börda. För att hen tränar mycket och tänker på vad hen äter.

Om vi inte alls är i den nivån, så kan de underliggande nivåerna ändå vara ganska skrämmande tycker jag. Sådant som i en ganska obehaglig ton kan diskuteras helt öppet är ju kommentarer som:

  • Nu får jag springa lite extra när jag åt den här bullen.
  • Urs! Jag frossade riktigt i helgen, nu skäms jag. Förstörde jag allt nu?
  • Man måste springa 30 minuter annars gör det ingen nytta.
  • Jag borde inte… synda.
  • Jag vill inte visa mig där, jag skäms ( denna alltså! Gör det inte ont i hjärtat säg?)
  • Det går inte, jag ser bara dum ut och skäms.

Så varför får vi rapporter om ökade livsstilsrelaterade sjukdomar och skador? Jag tror att mycket ligger i att om nu människor går runt och skäms över sig själva så vågar de inte / orkar de inte, göra aktiviteter som skulle öppna nya dörrar i ork och kraft. Det man vill se är en bättre folkhälsa och det får vi genom att influera varandra.

Alla förtjänar att ha tillgång till de verktyg som skapar en bra eller bättre hälsa. Folkhälsa.

Om jag hade fått bestämma så hade personal på gym specialtränats precis lika mycket som sjukhuspersonal. Friskvård är idag lika viktig som sjukvård, och hade underlättat sjukvården otroligt om den var starkare . Team work!

Vad jag egentligen vill säga är att det finns vägar att gå för alla, låt inte en otränad självkänsla vara det som stoppar dig från att leva ditt liv så friskt och lyckligt det bara går. Mer folkhälsa åt rätt håll och jag skulle bli så glad om det skapades nya trender när det gäller träning och hälsosatsningar.

MILLAMIND.COM

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras