Knäpp för att hen är glad och frisk? Knäppare att göra sig sjuk? Hälsa

Människor som anses lite konstiga för att de tror på något mer, eller lever på ett sätt som gör dem glada eller kanske till och med sitter och med ögonen stängda i några timmar och bara är… ja de är freaks, eller hur? Eller kan det vara så att de inte alls är tokiga? Att det kanske är tokigt av det som klassas av ”alla andra” att inte göra saker som får det största skaran i viva la Sverige att må ganska kasst. Vad är hälsa?

Det är dags nu. 2020 kommer denna blogg att vara lite annorlunda än den varit innan. Ja, vem vill egentligen läsa blogg om någons liv, eller ja, mitt kanske inte är så roligt bara. MEN, mina tankar om hur vi tillsammans kan göra en väldigt mäktig förändring är väldigt underhållande. Nu räknar jag inte med att alla ska hålla med men jag ber dig att faktiskt ta ett varv extra i din underbara hjärna. Förändringen sitter nämligen i våra handlingar. Hälsa sitter i hur du mår av ditt beteende.

Livsstilsrelaterade sjukdomar finns det bot på.

Jag är så trött på att se den negativa trenden som innefattar det vi kallar folkhälsa. Ökad psykisk ohälsa, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och andra livsstilsrelaterade åkommor är verkligen något vi HAR bot på och vi har det hemma i vårt hus. Nämligen våra livsstilsval. Jag är medveten om att detta kommer att väcka debatt och jag hoppas det. Vi lär oss av varandra. Kanske väcker det tanken om hälsa?

I en intervju med en cancerforskare så hörde jag att en tredjedel av alla cancerfall behöver inte ens hända om livsstilen hade varit annorlunda. Sen är det givetvis genetik och andra faktorer som spelar in MEN tänk om det faktiskt gick att må bättre även i sin sjukdom om man valde annorlunda?

Kan vi vara överens om att detta aldrig ska diskuteras med pekpinnar eller att någon av oss ska tro att vi är bättre än den andra? Det sättet att tala med varandra är så 2019. Nu är det lösningar vi är ute efter och vi ska alla slå våra kloka huvuden ihop. Visst kommer vissa ämnen göra att vi känner oss träffade och det är meningen, för att skapa förändring.

Övervikt är inte hälsosamt och ger upphov till många välfärdssjukdomar. Övervikt är INTE heller att vara lite fylligare än vad som visas i trendiga reklamer / Instagrammodeller eller annat ”sälj”. Det jag menar med övervikt är det ohälsosamma tillståndet som gör livet sjukare. För att förtydliga, att vara några kilon större än modeller på mediaflödet är INTE övervikt. Skönhet sitter inte i kroppens form. Hälsa och skönhet sitter i känslan.

Vad hade varit skillnad om vi pratar om det obekväma istället för att lägga locket på? Hälsa.

Lösningar hittas när man vågar möta problemet.

Med dessa texter jag kommer att skriva här så är det alltid hälsorelaterad nyfikenhet jag pratar om. Kommer också att vara noga med att säga att undervikt är precis lika farligt. Påminn mig om du blir ledsen för det är det sista jag vill att du ska bli. Utseende är inte i mitt intresse, utan hur du mår.

Sverige har ett problem när det kommer till övervikt och felaktig kost. Vi ser i forskningsrapport efter forskningsrapport talar för det. Det måste få ett stopp och det måste talas om i rätt ton ( här har jag en del saker att säga om, hur man tar tag i dessa problem. Tex. Inlägget – Skolsköterska, håll bara käften – står jag fortfarande bakom. Pedagogik är nämligen en av de viktigaste saker att kunna jonglera när man jobbar med människor.

Det kommer att lyftas många ämnen och jag ser med spänning fram emot detta. För när allt kommer om kring så är det kanske inte det är så tokigt att gå och då sätta sig i skogen och prata med sig själv medan man luktar på mossa. Eller välja strategiskt och smart vad vi stoppar in i kakhålet? Ganska den där promenaden varje dag gör mer effekt än du någonsin kunnat drömma om?

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras