Supergott är det med en lättvindig smörgås på morgon eller kvällen. Tyvärr brukar affärens bröd inte vara de häftigaste energiintagen. Dessutom kan uppsvullen mage, sockersug eller en känsla av energidipp följa efter en mack-upplevelse. Att baka själv och välja energitäta livsmedel skapar inte bara en god smak, det är en nyttig version av smörgåsen.
Här kommer en kardemummaversion av ett recept jag själv verkligen tycker är gott. Smörgås-älskare som jag är.
Blanda ingredienserna: ( mängder till en liten brödform )
2.5 dl Keso
2 msk kardemumma
2 ägg
2 tsk bakpulver
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl valnötter
1 nypa malen havssalt
Ställ in brödblandningen i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter ( beroende på vilken typ av ugn du har. Ta ut, vänd upp och ner på en skärbräda och strö lite krossade valnötter på. Jag skivar upp och äter med typ räkost eller liknande.
Att ha en stressig vardag eller noll matfantasi tenderar till att det blir för mycket av den ”snabba” maten i vardagen. Färdigmat, snabbmat, färdigt bröd, sockrade frukostflingor osv.
Det som är problem med att laga nyttig mat är att folk tror att det är ett problem.
Eftersom att du sällan behöver ha avancerade recept för att äta vad man kallar rent så är det så att det nämligen är enklare att äta på det sätt som man kallar nyttigt. Kroppen slipper jobbig mat att bryta ner och du får mer energi. Kanske, kanske kommer du även upptäcka hur ett intresse i köket vaknar till liv då du leker med färger, dofter och smaker.
Ååå låter så gott. Ska prova det idag. Du skriver att det är en kardemunma version. Av vad?