Du är utmattad, inte värdelös/fel/annorlunda eller oduglig… Del:1

Det finns verktyg som verkligen kan få människor tillbaka, eller nej. Låt mig omformulera den meningen. Som får människor att bli friska efter ett utmattningssyndrom. Saken är bara att eftersom att självkänsla och samhälle oftast inte är de mest stöttande stationer för någon som insjuknat i just långvarig stress på något sätt, så kan det vara en riktig bergsbestigning att bara ta beslut som ger näring i livet.

Oförståelse från omgivningen är en stor snubbeltråd i tillfrisknande.Känslor som misslyckande, dålig självkänsla och rädsla är väldigt vanliga i just dessa sammanhang. Hjärnor som aldrig får varva ner sätter sig själva i en outhärdlig beredskap på katastrof.

Det kan vara vänner som tycker att man är isolerad eller helt enkelt inte alls bryr dig om dem längre. Kanske känner de sig maktlösa och saknar dig så oftast är det kärlek bakom frustrationen. Visst kan det vara svårt att förklara men kom ihåg, de är dina vänner och en stor sak att ta sig igenom detta är att ha människor vid din sida. Lägg dock inte för mycket press på dig själv för skuldkänslorna när du ”gömmer” dig kommer kännas hundra gånger värre än att prata med dem. Var ärlig.

” Jag mår inte alls bra och jag känner mig maktlös just nu. Det är inte min mening att vara frånvarande, jag vet bara inte hur jag ska hantera detta riktigt”. 

Jobbet eller ledningen på ditt jobb pressar dig och får dig att känna dig oduglig. Inte helt ovanligt. Framför allt nutid då vi har social media eller springer på jobbarkompisar ute. Samma sak gäller egentligen här. Man blir sjukskriven på olika nivåer då man hamnat i långvarig stress. Det finns en anledning till att just sjukskrivning sker ( läs nästa inlägg del 2 ). Här är det bättre att du redan nu lämnar in dina papper till chefen och talar om vilken situation du hamnat i. Gör du inte det så kommer du tids nog att explodera för känslan av att bli ignorerad, utnyttjad eller osedd kommer att göra dig arg till sist.

Jaha, hur sjuk kan hon/han vara? Det ser ju jätte bra ut på Instagram eller Facebook? Det kan nog inte vara så farligt…

Sårande kommentarer som bara har sin grund i okunskap eller oförståelse. Slopa dem, lyssna inte och stäng av sådan information ett tag framöver. Den typen av kommentarer kommer inte vara till hjälp på något sätt alls.

Ta hjälp och våga göra förändringar. Ta för dig av vad vården kan erbjuda dig för verktyg för att bli frisk igen. Rätt psykolog kanske inte kommer direkt och jag vet att den förlamande tröttheten kan få dig att känna hopplöshet. Men när den där hjälten kommer som kan guida just dig så kommer det att vara värt all ansträngning. Här kan det vara trixigt att orka själv så vännerna kommer verkligen in som räddande änglar.

– Kan du köra mig till psykologen? – Kan du ta med mig på en promenad i naturen? – Kan du komma och hjälpa mig städa? – Kan du komma och laga mat med mig? – Kan du hjälpa mig att tänka klart den här tanken? – Kan du hjälpa mig att posta dessa brev? Ringa de här samtalen? – Kan du bara komma hit till mig?

Att dessa saker, som är så viktiga för tillfrisknande, ska kännas pinsamt eller jobbigt är bara din hjärnas spratt mot dig. Jag slår vad som om att människor som bryr sig om dig skulle kunna göra hundra gånger jobbigare saker för att få tillbaka dig på fötterna. Människor är flockdjur brukar man säga, vi vill hjälpa varandra. Vi mår till och med bättre av att hjälpa varandra, så våga ta emot dina vänner och familjs hjälp. Du gör både dig själv och dem en tjänst.

Stäng av skam, självkritik och ideal ett tag fram över. Denna typen av information kommer att göra din resa mot tillfrisknande så mycket svårare. Visst kan du vara besviken över att du inte fungerar som vanligt men slå absolut inte på dig själv. I del 3 kommer du att läsa mer ingående av vardags-verktyg som du kan använda dig av för att få lite glittrande energi i din bank.

Kom ihåg: Det är inte kört, det är inte över, det kommer inte alltid att vara så här och du har möjligheter trots att det inte känns så. Glöm aldrig bort att du inte är ensam.

 

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras