Du behöver inte vara proffs för att vara hälsosam

Det finns någon dold ”sanning” om att man ska vara så fruktansvärt påläst för att leva hälsosamt. Det finns ju väldigt mycket fakta att tillgå när det kommer till kostvetenskap och träningslära. Ordet jag vill stryka under just där är just mycket. Allt har inte helt säkra källor heller. Jag minns debatter under tiden då LCHF hade sin strålkastartid om hur frukt är jättedumt. Eller kolhydratskriget och allt som debatterades om dess inverkan på kroppen. Visst har du sett rubriker om ”superbär som bränner fett” eller träningsrekommendationer som säger att om du inte tränar 45 minuter så räknas det inte.

Mycket har sanning i sig men det eldas upp så till den grad att det känns som om man begått ett brott då man felar, och där är stressen som är farlig. – På riktigt farlig.

I alla typ av hälsosatsningar ska inte skam, långvarig stress eller känsla av att vara otillräcklig ingå. Aldrig någonsin ska dessa känslor fylla ditt sinne. Tar något av din energi så passar det inte dig helt enkelt.

Kost ska vara energigivande, göra gott för kroppen och väcka intresse för hur du kan må bättre. Motion må vara energikrävande under tiden du utför den men den bygger styrka och välbefinnande som effekt.

Jag tycker att det är kul att träna. Jo, riktigt roligt. Det bästa jag vet är när jag tränat på något och plötsligt kan det! Det här med att stå på händer som exempel. Jag kämpade dagligen för att hitta balansen. Undrade hur jag skulle hantera min kropp för att klara av det osv. Nu märkte jag även att det var en färskvara för när jag testade igen i somras så upptäckte jag att det inte alls var något jag kunde längre. SÅ, det blir att träna på det igen.

Fokus på att lära sig något nytt är verkligen bästa kryddan för en ihållande motion.

Våga testa att lära dig något nytt. Öva på det, tillåt dig att misslyckas och var envis på ett kärleksfullt sätt.

Matfrågan är egentligen samma sak. Vad vill du äta och vad vill du att näringen ska ge dig för känsla? Energi? Lägg dig på en nivå av nyfikenhet i stället för en avancerad nivå av att vilja kunna ALLT om vad mat gör med oss och våra kroppar. Det finns hjälp att få i form av kostrådgivare och dietister om du verkligen behöver coachning i din kosthållning.

Enligt min åsikt så tycker jag att förbud, rödmarkeringar, skrämselpropaganda eller extrema dieter, är sådant som bör undvikas helt då man kollar över sin kost.

Även all sorts av användning av våg tycker jag att man ska bojkotta i hälsosatsningar.

 

 

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras