Superfood och supermood. Blå zoner och långt liv.

Jag är verkligen löjligt förälskad i vad näring kan skapa i kroppen. Efter att ha läst massor av artiklar, böcker och undersökningar om kost, blå zoner och effekter i kroppen så kan jag väl erkänna att jag är lite väl inne i vad näringskunskap kan göra för kroppen.

I de blå zoonerna som ett förträffligt exempel- Där är ju medellivslängden ungefär en så där hundra år. Sjukdomar som cancer och hjärt – kärlsjukdomar är sällsynta och de flesta har både syfte och skratt fram tills livet slocknar. Varför? Jo, detta har forskare nyfiket kollat på och fått ihop några gemensamma nämnare om varför de tror att människor lever lite längre och lite friskare just på dessa ställen. ( By the way, det är ett ställe i Småland som snart kan klassas som en blå zon. Funderar på att övertyga min familj att flytta ).

Så vad har de kommit fram till då där de forskat vidare om hur människan lever i dessa blå zoner runt om på planeten Tellus.

De låter i huvudsak bli vitt mjöl och socker. Alltså så struntar de i raffinerade livsmedel och hel och halvfabrikat. De äter livsmedel som är som de är skapta med andra ord.

De äter i huvudsak vegetariskt. Alltså växtbaserad kost. Nu menar jag inte att alla är supervegetarianer eller veganer. Men de äter i huvudsak vegetariskt. Kött några gånger i veckan bara. Grundkosten är grönsaker och spannmål, oftast odlat av dem själva eller i närheten. Att äta tillsammans och ta tid på sig är också en viktig sak att tänka på. Överätning är inte vanligt och man brukar tala om ett måttligt kaloriintag.

De har en social samvaro och mindre stress. Alla i familjen har ett syfte och bara för att man är gammal så hamnar man inte på ett hem. Det finns alltid något alla kan göra och var sak tar sin tid, och får ta sin tid. Det integreras på ett annats sätt och social samvaro är extremt viktigt.

Också en stor social vardag. Man äter tillsammans, umgås, är tillsammans. Detta är verkligen en så viktig del i vår vardag och idag i Sverige så tror jag att vi har ett enormt problem med att vi kan vara så ensamma. Med möjlighet till social media kan vi lura hjärnan att tro att vi är tillsammans med våra medmänniskor. Så är inte fallet. Man har sett att det inte alls ger samma effekt att prata ”över nätet” som att umgås på riktigt, face to face. Ensamhet är ett stort problem idag.

Man rör mer på sig till vardags. Att fysisk aktivitet och träning är nyttigt vet vi om. Aldrig förr har gym varit så populärt och det finns hundratals av alternativ till motion. MEN, det man sett i de blå zonerna är att det är vardagsmotionen som är superstjärnan. Man rör på sig mer under dagen alltså. Så det här med att ta trapporna i stället för hissen, gå till jobbet, parkera längre bort eller ta en lunchpromenad kan ha fler hälsofördelar än ett eller två pass på gymmet i veckan. ( Jag ska skriva ett helt inlägg om just kroppens fysiska aktivitet snart. Kommentera gärna frågor nedan för att maxa det ).

Man har också sett ett engagemang i andlighet eller religion. Att tro på något är viktigare än vi tror. Oavsett vad så kan en tro verkligen vara en trygg plats för tröst eller / och hopp. Detta är viktigt för människan att ha tänker jag. Jag tror att det finns något mycket större än oss. När jag lärde mig att meditera så blev jag otroligt medveten om det. Vad detta större är, det kan jag inte svara på. Men jag kan säga att för några månader sedan, då jag höll min mammas hand när hon tog sitt sista andetag så visste jag. Det kändes och jag bad om att hon skulle bli välkomnad och omhändertagen. Hennes leende på läpparna skvallrade om att det absolut inte var farligt att gå över. Jag kände en så stor medverkan av något man inte kunde ta på att jag blev säker. Det är skönt.

De blå zonerna runt om i världen finns och de är bevis på att minimalistiskt med stress tillsammans med schyssta vanor GÖR att man får ett bättre liv. Hur fantastiskt är inte det!

Det handlar i grund och botten om att älska sig själv, göra sig själv glad, lycklig, mätt och pigg. Vad känner du när du läser detta? Vad väcker detta inlägg för tankar i dig?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras