Celiaki och ledvärk. Symptom av Gluten.

En grej jag jobbat hårt med hela livet är en oupptäckt glutenintolerans, sedan 4 års ålder har jag jobbat hårt med mina toabesök och inte kunnat göra riktigt sådant som andra kan. Tex. det här med att alltid kolla efter en toa när jag är iväg eller få panikångest av att åka ut med båt om jag ätit dagen innan eller samma dag.

Fram tills jag kom till en läkare i Göteborg som förklarade att min mage inte klarar av att bryta ner gluten. Sluta ät gluten och må bättre. Japp, mitt liv förändrades och jag är numera meganoga med att kolla gluteninehåll osv när jag äter.

Vad jag däremot dragits med är att det gör ont i min kropp, framför allt när jag fryser. Leder värker och kroppen gör ont. Har forskat vidare på egen hand och hittade det här:

” Från 1177.

Ledvärk

Vid celiaki kan du också få ont i skelettet, främst då i lederna.

Celiaki kan dessutom ibland göra att man får benskörhet, det vill säga att skelettet blir skörare. Benskörhet brukar inte ge några symtom. Risken att du bryter ett ben på grund av benskörheten är liten.

Skelettet stärks igen när du börjar äta glutenfri mat. Benskörhet kallas också för osteoporos.”

Varför pratas det inte om? Att OM man är känslig så kan symptom som kallas osynliga vara en del av ditt liv. Jag fattade inte alls att smärtan i lederna kunde ha med min glutenintolerans att göra. För jag är kall och har ont, riktigt ont ibland.

Nu äter jag fruktansvärt noggrant och ser till att hålla mig varm. Struntar i om folk tycker att jag är knäpp när jag kommer i varm tröja men är det under 25 grader så fryser jag. Jag ska även köpa hus i Spanien och leva där vinterhalvåret, i framtiden.

Har du googlat, hittat något som fått dig att förstå någonting som läkarna inte berättat?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras