Varför Yogan?

Det är kul att använda sin kropp. Mycket, ofta och gärna lite slarvigt. Inte slarvigt som idiotiskt utan slarvigt som att hoppa, dansa, slänga sig och testa nya saker. Därför vill jag också att den ska hålla. Det gör den inte och ibland uppkommer belastningsskador eller lite bråkiga områden. Ena sidan av min rygg och mitt högra knä är sådana ställen på min kropp. Ena sidan på min rygg blev faktiskt så dålig att den la sig i konstant kramp. Min dåvarande naprapat sa till mig att jag kommer få mycket ondare om jag inte rättar till det där. Han föreslog Yoga som komplement till min då ganska tuffa träningsstil som var cross fit, dans och mycket gymbus som både innehöll tunga lyft och roliga utmaningar i form av typ hinderbanor.

Ryggen när den hamnar i den här krampen då. För det första blir högra sidan av ryggen mycket större än vänstra. Det känns lite som om att ha opererat in en lång falukorv längst med ryggen. Den känns liksom, den är i vägen och smidigheten är ungefär som en planka. Detta fäster sig upp i nacken och om jag inte gör något åt det så slutar det till 100% med en nackspärr eller ryggskott.

Jag lyssnade på vad han berättade om Yoga och föreslog detta för mig för att få upp smidigheten samtidigt som jag bygger lite inre och djupare styrka. Yoga för mig var då att sitta med benen i hopknutna och blunda. Inte alls vad jag föreställde mig som en rolig aktivitet. Jag? Sitta stilla?

Men ryggen blev inte bättre och efter den behandlingen så kändes det som om en häst sparkat mig i ryggen i flera dagar. Så jag var villig att använda mig av Yoga som ett komplement.

Jag började som man brukar med att leta upp några instruktionsvideos och tröttnade lika snabbt. Hur skulle jag komma att gilla att göra detta? Jag ville ju bli stark, jag ville ju njuta lika mycket som tanten i videon? Hur skulle jag göra? Hon njöt ju verkligen och styrkan var fenomenal. Vidare i sökandet så hittade jag videos på bland annat Yogagirl och nu väcktes mitt intresse. Hon stod på händer! OCH hade balans! Det där ville jag lära mig!

Här följer många många timmars träning ( som sig bör ) men det intressanta var hur det sakta väcktes en lust att gå in i mig själv. Att känna efter vem jag är, på insidan? Vad är mitt inre rum? Andningen, samspelet mellan styrka, balans och medvetenhet. För som bekant behöver men vara fokuserad när man står på händer och fokus var det som fick mig in i ännu mer övningar inom Yogan.

När intresset för mental träning började brinna i mig så förstod jag skönheten i meditation och andningssekvenser. Det är genialiskt! Yoga alltså. Om man tar för sig efter sina egna behov och slutar försöka härma instruktören i videon. Mattan är ditt place, ingen annans. Du behöver inte vara expert, du behöver bara beställa det du själv vill ha av Yogan.

Yoga finns för att vi ska ta hand om oss själva. Visst kan den vara utmanande men den har alltid ett kärt element av att vara fokuserad och nyfiken på sig själv, kärleksfullt. Numera, eller just i den livssituation jag befinner mig i nuet så njuter jag mest av lugna och ganska stilla yogapass. Jag använder den inte så mycket för att stärka upp mina muskler utan för att ”hämta hem mig” eller stärka upp mitt mod, min inre kraft och min självbild. Meditation är en favorit och jag längtar verkligen efter stunden då jag kryper in i mina lungor, mitt inre. Hade du sagt detta till mig för 3-4 år sedan så hade jag skrattat.

Målet med Yogan är inte jobbrelaterad alls faktiskt, den är min och den är mellan Yogan och mig. Med det sagt så har jag bestämt mig för att någon gång gå en yogalärarutbildning för det är verkligen ett fantastiskt verktyg både kroppsligt och mentalt. Det var några som efterfrågade lite favoritövningar som är enkla att göra och det ska ni få. Jag spelar in en video i morgon och laddar upp. För jag rekommenderar verkligen alla att bjuda in Yogan i sitt liv.

Fråga vad den kan göra för dig, inte hur du kan göra Yoga. Noll prestation, 100 % nyfikenhet på vad den kan erbjuda just dig.

Mig har den hjälpt på så många plan att jag inte ens kan räkna vilken våning jag är på.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras