Hälsa är INTE extremt. Tvärtom.

Varenda kropp är byggd för att röra på sig, inte sitta still. Det är när vi sitter still som skadorna kommer och sjukdomar utvecklas. Nutidssamhället har lärt oss den största lögnen av alla – träning och motion gör dig stressad, hälsosam kost är hets och en medvetenhet i sunda val är jobbigt.

Lögnen i det påståendet är mer utbrett än smöret på Edward Bloms macka. Sanningen är att hets, stress och snedvridna ideal om utseende inte alls hör hemma i vårt behov av att röra på oss, äta hälsosamt och vara nöjda rent psykisk. Det är inte samma sak, det är inte ens i närheten av samma resonemang.

Det kan göra mig skogstokig att fnysningar riktas åt de där människor som gillar att röra på sig, att övertalningskampanjer startar när någon säger nej till kakan på lunchen eller att ett avundsjukt snäsande avlöses åt hen som älskar att starta varje dag med en springrunda.

” Fan vad du ska vara duktig!”, en mening jag ganska ofta hört genom åren då jag valt en god sallad eller mineralvattnen istället för läsk eller snabbmat.

Låt oss lufta det en stund.

Jag säger inte att extrem träning och kalorifattig mat är hälsosamt, jag säger inte att man aldrig får äta något som anses som skräpmat ( jag älskar skräpmat men bara ibland ). Det är inte ens samma sak. Dock förväxlas det ganska ofta som kusiner.

Kan det vara så illa att verkligheten har blivit skuggad av osunda ideal och medias breda bibliotek av fitness? Fitness är en sport, inte en Svensson-aktivitet. Fitness är eliten av gymande. Elit, inte motion.

Om jag endast äter godis eller fika bara på lördagar så är det inte extremt. Det är sunt. Det är efter regeln som varenda barn förväntas bli uppfostrade med. Varför? Jo, för om vi äter raffinerat socker i form av godis och bullar ofta så får vi hål i tänderna. Om vi äter godis varje dag så kommer vår aptit bli påverkad och vårt blodsocker fara fram och tillbaka mer än en salsadansare på amfetamin. Vi mår inte bra av det. Punkt.

Samtidigt så skadar det oss inte ens lite om vi äter det någon gång ibland. Magin i upplevelsen förstörs liksom om det förtärs oftare.

Sverige alarmerar om att barnen idag sitter stilla för mycket, att välfärdssjukdomar ökar och att psykisk ohälsa eskalerar. Att det skulle vara överträning som toppar den statistiken har jag svårt att tro. Så om vi tänker att kroppen är byggd för att röra på sig, själen är skapad att känna lycka och maten som ska in i kakhålet ska vara hälsosam för insidan, vad blir resonemanget då?

Det är inte farligt att träna regelbundet och tänka på vad man äter. Det är inte hemskt och själviskt att säga nej och göra det som gör dig glad. Det är framförallt inte samma sak att vara hälsosam som att vara extrem. Ha en fin fredag vänner! Ta en långpromenad tillsammans i morgon och gör en grekisk sallad.

2 kommentarer
  1. SÅ sant. Håller med till 110 %. Så bra att du skriver detta för synen på hälsa och vad som är hälsosamt måste ändras. Viktigt inlägg!!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras