SUPERBÄR, ut och plocka.

Idag har jag varit ute och plockat något jag längtat efter. Nu är de klara! Superbären alltså. Jag talar naturligtvis om Slånbär, Rönnbär, Aroniabär och Nypon. De hänger tungt på träd och buskar just i detta nu. Visste du att de faktiskt klassas som superbär? PÅ riktigt. De är nämligen extremt fullproppade med antioxidanter. Mer än andra bär till och med ( därför kallas det superbär ). Samla på dig ett härligt lager så att du har hela vintern och märk effekt i vintermörkret, sockersuget och hälsosatsningen. Det är gratis, en skön promenad och väldigt väldigt nyttigt för kroppen. Vi skulle till och med kunna kasta in ett extremt framför nyttigt i den meningen. 

Psst, dessa bär ÄR lite sura och beska men räds ej! Här kommer ett knep = Lägg dem i frysen. Frysningen gör dem lite sötare nämligen.

En sak som jag alltid säger, utan undantag, till mina klienter som lider av ett okontrollerat sockersug, är just att boosta kroppen med massor av naturliga källor för vitaminer. Bär är ett extremt bra ”go to ” när det gäller detta.

Ett sockersug är ofta en kropp som har lite småbrister av just vitaminer och mineraler. Så, att vara noga med sina superbär och gröna blad ( spenat, grönkål m.m. ) brukar göra att sockersuget försvinner blixtsnabbt.

 Aroniabär

Denna vanliga häckväxt som många har i trädgården är en guldgruva. Aroniabären är nämligen fullproppade med antioxidanter och vitaminer, vitamin C är en riktig huvudperson här bland annat. De är naturligt rika på folsyra, vitamin B och järn. Bäret innehåller även antocyaniner, detta är en antioxidant som minskar inflammationer i kroppen. Har du problem med urinvägsinfektioner så är detta superbär likt tranbär en riktigt grym naturmedicin.

 

 Slånbär

Precis som Aroniabäret är detta vackra bär superfyllt med antioxidanter. Det ser ut som stora blåbär men med en kärna i mitten. Smaken är besk och sur om du smakar på det när du plockar, men räds inte. Denna smak kommer att vara alldeles underbar när du senare blandar dina smoothies med slånbär. Vi behöver de olika smakerna för att balansera perfektion. Vid frysning så försvinner beskheten.

Tips för enkel smoothiehantering: Koka upp bären, låt kallna. Kärna ur/ rensa bort kärnorna. Mixa till pure och fys ner i iskuber. Vips kan du plocka ut några kuber och mixa ner i din gröna drink på morgonen. 

 Nypon superbär

Innehåller massor av härliga vitaminer! Bland annat har de ett högt innehåll av vitamin A och C, mineraler och antioxidanter. Att de har ett högt innehåll av vitamin C så bidrar de inte bara till att ditt immunförsvar är bra, de gör det också enklare för kroppen att bibehålla friska och rörliga leder. Vitaminet C hjälper nämligen till kollagenbildning i benstommen. Bären innehåller livsviktiga mineraler som järn, kalcium och magnesium.

 

 Rönnbär

När jag var liten så lärde jag mig att man kan använda Rönnbär till Rönnbärsgelé, och att det var gott. Sen har jag inte vetat så mycket mer. När jag läst till kostrådgivare och PT så började jag intressera mig mer och Rönnbär är verkligen ett bortglömt bär.

Här har du ett bär som är smockfullt med C vitamin! Jag läste någonstans att det räcker med 3 bär för att fylla dagsbehovet av C vitamin. Coolt va? I alla fall är det en otrolig källa till vitaminer och mineraler.

Rönnbär smakar olika från olika träd så ge det en chans att leta upp de godaste. Frys dom och den bittra smaken försvinner ( de blir sötare ).

Torka dem, Gör marmelad av dem, kanske med en bit äpple i? Gör te.

Lek loss och var kreativ med superbär!

Alla dessa bär har verkligen många användningsområden och de gör otroliga saker med dig genom att tillgodose din kropp på både vitaminer och mineraler.

Här hemma har vi gjort saft i mängder på Aronia, sylt och jag personligen fryser ner de olika bären för mina gröna drinkar under vintern ska vara av högsta kvalitet. Ofta får jag höra att det här med att äta hälsosamt är både svårt och dyrt. Här har du ett perfekt exempel på att extremt hälsosamma näringskällor verkligen inte behöver kosta ett öre. Detta är varor av högsta kvalitet.

Blir du nyfiken på superbär?

Sporthälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras